Komiksy a knihy

Herkules: praotec všetkých superhrdinov

Praotec všetkých superhrdinov. Či možno pravzor. Má všetko, čo má mať pravý superhrdina – nadpozemskú silu, jeho otec je šéf bohov a má komplikovaný život. Jeho cesta je dláždená misiami, na ktorých sa ohromuje nielen ukážkou nemerateľnej sily ale aj prefíkanosti a úskokov. A nakoniec sa stal nesmrtelným. Nielen podľa legiend. Zatiaľ je medzi nami už 2500 rokov. Herakles, alebo keď chcete ináč, Herkules.

Zabudnime chvíľu na Kevina Sorba. Herkules/Herakles je motívom mnohých umeleckých diel, nech sú to sochy, obrazy či literárne diela a filmy v priebehu vekov. A je stále fascinujúci, najmä vďaka svojmu životnému príbehu, ktorý zďaleka nie je idylický. A ktorom môžme povedať, že je pravzorom všetkých komplikovaných životných príbehov klasických komiksových hrdinov.

Ale späť u komiksov, je tu jedna parádička. V „studenej vojne“ komiksových veľmocí (DC vs Marvel) nájdeme Herkulesa na obidvoch stranách. A vždy v pozícii, ktorá sa mu hodí. Raz sa dostáva do súbojov so Supermanom a Wonder Woman (spolu s Herkulesom vychádzajú z z helénistických reálií) a inokedy porovnáva svoju silu s Hulkom a Thorom. A minimálne môžme povedať, že ak rovno nevyhrá, je im rovnocenným súperom. Veď to sa aj od legendy očakáva.

S Herkulesom vždy prichádza aj vôňa staroveku. A takú vôňu budeme môcť cítiť aj z filmu Legend of Hercules, kde sa hlavnej postavy zhostí Kell Lutz (upírske siláčisko z Twilightu či novodobý gladiátor na život a na smrť v Aréne, kde ho ovláda Samuel L. Jackson). Už v kinách.

Plánuje sa aj Herkules s podtitulom Thrácke vojny, kde by pre zmenu mal hrať Herkula Dwayne „Rock“ Johnson, ale kedy bude film naozaj v kinách nikto netuší. Na rozdiel od klasických komiksových superhrdinov, vymyslených v komikse a pre komiks, je Herkules kultúrnym pojmom. Ale ruku na srdce, ak my geekovia nemáme za otca zrovna Zeusa, nie je jednoduchšie sa nechať poštípať radioaktívnym pavúkom? To je aspoň akási šanca že aj my budeme superhrdinovia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2021 ON Digital s.r.o.