Komiksy a knihy

Top 10 DC a Marvel napodobenín

Dnes sme si pre Vás pripravili porovnania hrdinov a zločincov z dvoch najväčších komiksových táborov. V komiksovom svete sa už stáva pravidlom, že hrdina má svoju dvojičku aj keď v iných vydavateľstvách.

10. Justice League vs. Avengers

Predtým, ako sa pustíme do porovnávania jednotlivých hrdinov, chceli sme začať dvoma hlavnými teamami. Prvý team, ktorý prišiel na komiksovú scénu bol roku 1950 Justice League, pričom Marvelov Avengers prišiel až o tri roky neskôr. Oba teamy menia počas rokov zloženie, i keď hlavné postavy zostávajú približne rovnaké. Justice League aj Avengers chránia Zem pred útokmi, ktoré sú príliš veľké na jedného hrdinu samotného.

9. Batman vs. Iron Man

Vidíte to prepojenie? Obaja sú milionári, ktorí si za pomoci svojej mysle vytvárajú série oblekov a príslušenstva na boj so zlom bez superschopností. Komiksy boli natoľko podobné, že ľudia z Marvelu sa rozhodli zmeniť komorníka Alfreda na umelú inteligenciu v podobe JARVISa (Just a Rather Very Intelligent System). V začiatkoch komiksu bol Edwin Jarvis, živý komorník pre Tonyho Starka rovnako ako Alfred pre Bruce Wayna. Batman bol opäť prvý v roku 1939 a až v roku 1960 prišiel Iron Man.

8. Robin vs. Bucky Burns

Dvoch najznámejších sidekicks (spoločníci – spolubojovníci) v histórii je ťažké neporovnávať už len kvôli tomu, že svetlo sveta uzreli len v ročnom rozdieli. Lojálni partneri pre Batmana a Captain America sa osvedčili ako zdatní bojovníci na bojisku a v teréne. Zaujímavé je však, že obaja sa obrátili proti svojmu učiteľovi a obaja si vzali nové identity, no tentoraz z tej temnej strany.

7. Flash vs. Quicksilver

Tu už sa dostávame k pravému kopírovaniu. Flash, ako superhrdina, ktorý prišiel k schopnostiam vďaka laboratórnemu pokusu, vyšiel v roku 1940. Na druhej strane, Quicksilver je syn Magneta, ktorý prišiel na scénu spolu s X-menmi so skoro totožnými schopnosťami v roku 1964. Áno, farby oblečenia možno majú rôzne, ale obaja bežia neuveriteľne rýchlo ľudstvu na pomoc.

6. Brainiac vs. Ultron

Obaja zloduchovia sú roboti s obrovským intelektom. Brainiac prišiel na scénu v roku 1968 a až o dekádu neskôr sa zjavil Ultron. Ale pravda je, že Brainiac sa nikdy nestal tak veľkou hrozbou, akou bol pre Avengerov práve Ultron aj napriek pokusu o upgrade v roku 1980.

5. Darkside vs. Thanos

Obe stvorenia s božským potenciálom, ktoré chcú mať galaktickú nadvládu.. Darkside sa objavil v roku 1970 a Marvel nasledoval túto líniu o 3 roky neskôr s ‘Thanosom. V skratke, obaja sú známi neuveriteľnou silou a brázdia galaxiu, aby ju ovládli.

4. Deathstroke vs. Deadpool

Slade Wilson vs. Wade Wilson sú obaja žoldnieri, záporné postavy a anti-heroes. DC terminátor – Death Stroke bol privedený k životu roku 1980 ako vojak, ktorému bolo vpichnuté supersérum. Keď však prišiel do komiksového sveta,Deadpool mal tak veľa rovnakých znakov ako Deadstroke, že sa v Marvele rozhodli spraviť z neho paródiu. Deadpool má psychické problémy, je nestabilný a sám aj priznal v komikse, že vie že je komiksový superhrdina.

3. Clayface vs. Sandman

Aká náhoda, že DC aj Marvel majú záporákov, ktorí sú tvorení z piesku a hliny. DC predstavilo Clayface o 3 roky skôr a obaja majú totožné schopnosti a snažia sa znepríjemniť život Spider-manovi a Batmanovi.

2. Killer Croc vs. The Lizard

Prvýkrát, čo môžeme povedať, že Marvel prišiel v roku 1963 s Lizardom ako prvým. Killer Croc prišiel až o 20 rokov neskôr s iným príbehom vzniku. Lizar bol doktor, ktorý sa snažil prísť na sérum, ktoré by pomohlo regenerovať končatiny, a testoval ho sám na sebe. Killer Croc bol naopak cirkusová atrakcia, ktorá zmutovala a neskôr žila v kanáloch.

1. Green Arrow vs. Hawkeye

Dvaja lukostrelci, ktorí pri boji so zločinom využívajú výhradne luk a špeciálne upravené technologické hračky v podobe šípov. Green Arrow v roku 1941  a Hawkeye roku 1964. Obaja sú členmi super-teamov (Justice League Avengers). Greeen Arrow sa nechal inšpirovať príbehmi Robina Hooda, pričom tvorcovia trochu čerpali aj z príbehu Batmana.

Bonus: Black Spider vs. Spider-man  

(Za tent tip ďakujeme Miroslavovi z našeho Facebooku)

Príklad kedy obe postavy sú pavúci v ľudskej podobe no stoja na rôznych stranách zákona. Black Spider od DC sa prvýkrát objavil až v roku 1976 a tým pádom sa stáva kópiou slávnej ikony pavúčieho muža Spider-man (1962). Spider-man bojujúci vo vlastnom universe proti zloduchom je jednou z najznámejších postáv komiksového sveta pričom jeho DC kolega Black Spider je menej známy zloduch, ktorý sa snaží znepríjemniť život hlavne Batmanovi a neskôr aj Supermanovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2021 ON Digital s.r.o.