Komiksy a knihy

Top 10 zloduchov z DC

Prinášame vám ďalší TOP 10 zoznam a tento raz zloduchov alias villains z prostredia DC. Najznámejší zloduchovia zoradení podľa toho, aký ohlas mali u fanúšikov a čitateľov komiksov za desaťročia ich boja s hrdinami ako Superman, Batman, Green Lantern a podobne. Nezdržujme a poďme rovno na to:

10. Doomsday

Veľmi bizarný experiment, ktorého život sa začal na kryptone rovnako ako Superman-ov. Aj keď má kryptonský pôvod, jeho schopnosti nie sú podmienené žltým slnkom ako schopnosti Superman-a. Je to tvor, ktorý sa dokáže adaptovať do akejkoľvek situácie a prostredia. Zúrivosť a monštruóznosť sú charakteristiky tohto zloducha. Doomsday sa však vpísal do pamäte hlavne ako ten, ktorý zabil Supermana – vďaka Bohu jeho smrť netrvala dlho.

9. Bane

Sú zloduchovia, ktorí sú veľkí, a potom je tu Bane. Bol predstavený ako jeden z Batman villains roku 1993 v komikse Vengeace of Bane #1. Neuveriteľne múdry a silný, dokonca dokázal “zlomiť” Batmanovi chrbát (dostalo sa to aj do posledného filmu The Dark Knight Rises). Svoju podobu získal, lebo bol donútený vziať si experimentálnu látku nazvanú Venom. Akoby tá veľká sila nestačila, Bane je ešte aj majstrom stratégom – veď musíte byť, keď chcete poraziť Batmana.

8. Brainiac

Mali ste niekedy pocit, že váš počítač je múdrejší ako vy? No tak tento určite je, ale nie je užívateľsky priateľský. Na scénu prišiel v 1958, Action Comics #242. Je ako ten najhorší sen, má veľa podôb a čím viac informácií získa, tým hrozivejším a nebezpečnejším sa stáva. Superman sa vždy snaží zastaviť jeho plány, ale ako keby bol Brainiac vždy o jeden upgrade napred.

7. General Zod

Na planéte Krypton bol general Zod trochu moc pachtivý po moci a snažil sa prebrať vládu. O niekoľko rokov sa objavil na Zemi, aby zopakoval svoju misiu tu. Superman sa ho snažil zastaviť, ale keďže má rovnaké schopnosti ako Superman a navyše “armádny” tréning, nie je to ľahké. Jeho prvé objavenie roku 1961 v komikse Adventure Comics #283 bolo síce bez nohavíc, ale to mu neuberá na vážnosti. Väčšina ľudí ho však pozná práve z jeho účinkovaní vo filmoch.

6. Sinestro

Sinestro niekedy patril medzi Green Lanterns, ale povedzme si úprimne, nie všetci vyzerajú dobre v zelenom. Objavil sa v roku 1961 v komikse Green Lantern vol.2 #7 odkedy ho všetci poznajú ako nepríjemného a panovačného tyrana. Neskôr prešiel na zlú stranu za pomoci žltého prsteňa, ktorého sila čerpala zo strachu.

5. Ra’s al Ghul

Jeho meno je preklad slov “hlava démona” a bol uvedený do komiksového sveta v 1971 komiksom Batman #232. Je hlavou tajného rádu zabijakov, ktorý sa snaží zničiť moderný svet. Ra’s al Ghul žije už asi šesť storočí vďaka svojmu Lazarus Pit, ktorý ho uzdraví/omladne vždy osobu, ktorá ho používa, ale za istú cenu: robí toho človeka šialeným.

4. Catwoman

Je to jeden z otáznikov tohto zoznamu. Má zlé pohnútky, ale je skutočne zloduch? Už od r. 1940 sa stala jednou z ikonických lások Batmana, ktorá je zároveň ľstivou zlodejkou. Sám Batman nikdy nevedel čo môže od nej čakať. Na filmovom plátne ju zahrala Michelle Pfeiffer a neskôr aj Anne Hathaway.

3. Darkseid

Darkseid je vládca Apokolipsy a bol významnou postavou vo Final Crisis. Až z pekla Apokolipsy prišiel Darkseid, samotnú zlobu stelesnil nemilosrdný tyran, ktorý požadoval neochvejnú oddanosť a najhlbší strach od všetkých svojich poddaných. Bytosť, ktorá má jedinečnú silu si však radšej nechce zašpiniť svoje ruky v boji, iba ak je vyprovokovaný k súboju. Darkseid sa prvýkrát objavil v Superman’s Pal, Jimmy Olsen #134 (December, 1970).

2. Lex Luthor

Charakteristika tejto postavy je v celku jednoduchá: bohatý, manipulujúci zloduch bažiaci po moci a samozrejme zničení Supermana. Už od r. 1940 sú so Supermanom v nekončiacom boji. Luthorove bohatstvo však prináša vždy nové a nové prekážky, ktoré nie je vždy ľahké prekonať.

1. The Joker

Bola o tom nejaká pochybnosť, kto bude na našom prvom mieste? Tento maniak berie bláznovstvo na úplne iný level. Clown Prince of Crime je nerozdielna súčasť Batmana ako jing a jang. Zasvätený pre svoj cieľ, vyvolať chaos a bláznovstvo, pre ktorého je svet iba jedna veľká hra, v ktorej si on užíva zábavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2021 ON Digital s.r.o.